Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2394 af /var/www/cubavenner.dk/public_html/includes/menu.inc).

Indkøbskurv

Loading cart

Bog: Det ukendte Cuba - Pia Schjøll om kultur, ånd og religiøsitet

Bog: Det ukendte Cuba - Pia Schjøll om kultur, ånd og religiøsitet

200.00 DKK

Rigt og smukt illustreret bog. 120 store og flotte sider for 200 kr. (inklusive forsendelse)

Da den blev anmeldt i Cubabladet lød det sådan her:

Cubas historie, politik, dans og musik er superinteressant. Men også santería og de andre afrocubanske religioner er spændende elementer i Cubas kulturliv. I mange år har der ikke været tilgængelig litteratur på dansk om disse religioner.

Det retter Pia Schjølls ’Det ukendte Cuba’ op på. Efter mange rejser til Cuba, i særdeleshed til Santiago de Cuba, skildrer hun i talrige fotos cubanere i deres private hjem og i særdeleshed ved religiøse fester. Hun kommer tæt på cubanerne med optog og dans i de farvestrålende dragter, med musikinstrumenter, offergaver, karnevalskostymer, symboler, ritualer og relikvier.

Men ikke kun i fotos; teksterne fortæller om orishas, guderne, casas, musikstederne, de forskellige typer af de afrocubanske religioner, santería, abakúa, palo monte, voodoo, m.fl., og giver gode og detaljerede forklaringer på den historiske baggrund og elementerne i religionerne, ligheder og forskelle, overlapninger, gudernes farver, deres mentalitet og rangorden.

Det er dokumentation af det sociale liv, mere end det er fotokunst, der er forfatterens hovedærinde. Bygninger og biler er med, men det er mennesker der er i fokus, og de er nærværende, smukke, (undertiden grimme), farvestrålende og engagerede i de religiøse ritualer.

Ved siden af fotografierne og beskrivelser af emner som ’Habana, ’Santiago de Cuba’, ’Babalawo’, ’Rumba’, ’Nganga’ fortæller Pia Schøll indlevende om mentaliteten i Cuba. For eksempel: ”Cubanerne har med stor udholdenhed og stædighed vist sig at være utroligt opfindsomme og intelligente i kampen for deres overlevelse. Ikke mindst dansen og musikken … har været stærkt medvirkende til den cubanske befolknings stolthed og overlevelse i en stadig fastlåst politisk situation.”… ”I Cuba er seksualitet en naturlig del af kulturen og ikke noget syndigt, som vi i vesten skammede os over gennem vores mere puritanske opdragelse.”

Det er først og fremmest de fascinerende, festlige sider af religionerne der vises frem. Men bogen forbigår ikke at der også kan være mindre hyggelige elementer: ”Vodú-religionen er meget omfattende, yderst kompliceret og kan være ekstrem … disse ekstreme ceremonier kan være yderst farlige for mennesker.”

Dansk-Cubansk Forening forhandlede i 1990’erne bogen ’Metamorfosis’ af Milton Blanc, med dansk og spansk tekst, med sjældne fotos af en Abakúa-ceremoni og tegninger af abakúa-diagrammer. Pia Schølls bog indeholder en cubansk litteraturliste, der blandt andet henviser til et af hovedværkerne ’Las Orishas en Cuba’ af Natalia Bolíva Aróstequi.

Man kan indvende at bogen primært handler om de afrocubanske religioner, mere end om ’Det ukendte Cuba’. Med dette særlige og efter min mening interessante fokus vil den rejsende til Cuba nu være godt hjulpet.

Boganmeldelse af Michael Lose


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /var/www/cubavenner.dk/public_html/sites/default/modules/contrib/rules/ui/ui.plugins.inc on line 0