Kalender

17.09.19 - 16:30 til 18:00 Jerne Kro, Fredensgade 28, 6705 Esbjerg Ø
18.09.19 - 17:00 til 19:00 Høffdingsvej 10, Valby
25.09.19 - 17:00 til 19:00 Høffdingsvej 10, Valby
28.09.19 - 17:30 Jens Juels vej 2 - Odense M.
02.10.19 - 18:30 Dansk-Cubansk Forening, Høffdingsvej 10, Valby. Lige ved Vigerslev Allé S-tog station

Debatmøde i Roskilde: Cuba efter Castro... hvad nu?

Debatmøde i Roskilde: Cuba efter Castro... hvad nu?

Miguel Diaz-Canel har indtaget posterne som Cubas præsident og formand for ministerrådet. En ny generation styrer Cuba. Hvad er retningen?

Hvornår

Torsdag, oktober 25, 2018 - 19:30

Hvor

Byens Hus, Stændertovet i Roskilde

Gennem tiderne er spørgsmålet om Cuba efter Castro blevet stillet. Og nu er tiden kommet. En ny politisk generation overtager flere og flere poster. Her sidst, hvor Miguel Diaz-Canel har indtaget posterne som formand for statsrådet (præsident) og formand for ministerrådet.

Torsdag d. 25. oktober arrangerer Kommunistisk Parti og Danmarks Kommunistiske Parti i samarbejde med Dansk-Cubansk Forening et møde i Byens Hus i lokalet ”Under gulvtæppet”, Stændertorvet fra kl. 19.30 til kl. 21.30. Formanden for Dansk-Cubansk Forening Sven-Erik Simonsen, som gennem årene har besøgt Cuba rigtig mange gange og samtidig har fulgt udviklingen fast, indleder og deltager i debatten bagefter, står der i invitationen.

Den afgåede præsident Raúl Castro og den nye Miguel Diaz-Canel.

Det sker på et tidspunkt, hvor USA, efter en vis tilnærmelse mellem Cuba og USA, igen øger presset mod Cuba – ikke mindst ved opretholdelse af blokaden mod Cuba, som FN's generalforsamling diskuterer og stemmer om den 31. oktober.

Men det sker også på et tidspunkt, hvor der i Cuba gennemføres en omfattende diskussion om, hvordan vilkårene på Cuba skal være. Et forslag til ny forfatning er sendt til drøftelse i befolkningen. Formodentlig til USA's ubehag fastholder forslaget, at Cuba skal være en socialistisk stat. Samtidig åbner forslaget for såvel privat ejendomsret som udenlandske investeringer i landet. Hvad kommer det til at betyde for udviklingen? Hvad sker der med de gammelkendte ejendomsformer som statseje og andelsselskaber? Dog slår forslaget fast, at statseje også i fremtiden vil være den dominerende ejendomsform.

Det kan nævnes, at forslaget også indebærer at præsidenten fremtidigt kun kan vælges for to perioder, så vi har set den sidste præsident over 80 år.

En række rettigheder, som cubanerne allerede i praksis har, foreslås indskrevet i forfatningen. Det er rettigheder som f.eks. gratis sundhedsydelser, gratis uddannelse, ordentlige boliger og arbejde. Som eksempel på nye rettigheder kan nævnes, at det bliver muligt for homoseksuelle at gifte sig.

Cubanske pionerer.

Ikke mindst på grund af USA's blokade har Cuba store vanskeligheder, men debatten om Cuba er også fyldt med masser af påstande om undertrykkelse, forfølgelse, manglende demokrati m.v. overfor holdninger som landet med omfattende demokratisk indflydelse for almindelige mennesker, sociale rettigheder og kamp for et bedre socialistiske samfund.

Vi arrangerer dette møde for at give plads til en omfattende drøftelse af forholdene på Cuba nu og i fremtiden understreger arrangørerne, Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), Kommunistisk Parti (KP) og Dansk-Cubansk Forening.