Nyheder

Torsdag, maj 24, 2018 - 19:58
Fire mænd fra Færøerne har efter 74 dage i robåden Saga nået Cuba. De gik i land samme sted som Columbus i sin tid, men...
Torsdag, maj 24, 2018 - 18:21
De ror to timer og hviler, spiser og sover så to timer. Sådan er roernes liv i cirka to måneder fra afsejlingen fra...
Torsdag, maj 24, 2018 - 18:17
12 medlemmer af Folketinget har sat deres navn under en 'mellemmenneskelig appel' til Cuba og USA om at leve...
Torsdag, maj 24, 2018 - 18:13
Færingen Jakúp Jacobsen ror sammen med fem andre mænd over Atlanten – til Cuba og USA. De gør det for præstationen og...
Lørdag, april 28, 2018 - 16:43
Der er grund til at vise respekt for Cubas valgsystem – Poder Popular – Folkemagten, som det med rette kaldes. Og der...

1. maj i Cuba: Vores Sammenhold er Vores Styrke!

1. maj i Cuba: Vores Sammenhold er Vores Styrke!

To danske kvinder deltager i 1. maj-brigaden i Cuba. De oplevede 1. maj på Revolutionspladsen i Hanna. Læs her Ann's beretning.

DSC_2491.JPG

800.000 cubanere var den 1. maj på Revolutionspladsen. Blandt dem to danskere og for første gang var der deltagere fra USA. Der er gået lidt hul på blokaden, nu kan personer fra USA rejse lovligt til Cuba på visse betingeler.
800.000 cubanere var den 1. maj på Revolutionspladsen. Blandt dem to danskere og for første gang var der deltagere fra USA. Der er gået lidt hul på blokaden, nu kan personer fra USA rejse lovligt til Cuba på visse betingeler.

1. maj i Havanna - så bliver det vist ikke meget større! Cirka 800 000 mennesker deltog i morgenens parade i Havanna og 6 millioner på landsplan (ca. halvdelen af Cubas befolkning). Folk begyndte at dukke op allerede om natten for at være klar. Ved 05:30-tiden så det ud som om hele byen var på benene og klar til fest.

'Vores Sammenhold er Vores Styrke'. Dette var årets slogan for 1. maj-paraden i Havanna. Det var den første parade efter Fidel Castros død, og sloganet slår fast at folket står sammen og forsvarer revolutionen på samme måde som under Fidels lederskab.

Kl. 07, før paraden satte i gang, holdt formanden for de cubanske fagforeninger, Ulises Guilarte, dagens tale. Han talte til cubanerne om nødvendigheden af at arbejde mere effektivt og producere mere, så arbejderne kan få en højere indkomst og hele samfundet dermed opnå større velstand. Cuba er i gang med at opdatere sine socialistiske model, men det skal ske i passende tempo og ikke på bekostning af revolutionens humanistiske værdier.

Derefter talte Guilarte om den fortsatte kamp for at få løftet USA's blokade mod Cuba og besættelsen af Guantanamo. Om Cubas støtte til regeringen i Venezuela og ønsket om fred i hele Latinamerika. Præsident Raul Castro var til stede, men nøjedes med at vinke til folket. Dette var arbejdernes og fagforeningernes dag.

Efter talen, kl. 07.30, satte paraden i gang - med et mindre drama, da en enlig demonstrant brød igennem forreste række og løb frem på pladsen viftende med et amerikansk flag. Man kan dog også tale om et andet amerikansk gennembrud den dag: For første gang vare der statsborgere fra USA lovligt med paa 1. maj-brigaden og til paraden. Noget har altså ændret sig i forholdet mellem USA og Cuba, men langt de fleste elementer af USA's blokade består.

De hyppigste kampråb blandt demonstranterne var 'Længe Leve Fidel, Raul og Revolutionen!'. Intet nyt der. Floden af mennesker flød forbi i relativt højt tempo og leverede halvanden times fest med høj musik, sang, kampraab, masser af flag, bannere og fotos af Fidel Castro og Che Guevara. Det var ubeskriveligt stort.

Kl. 9 var det slut. Det cubanske folk og den cubanske revolution var blevet fejret endnu en gang. Fidel lever videre - det tror man på, når man står paa Revolutionens Plads i Havanna den 1. maj!