Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2394 af /var/www/cubavenner.dk/public_html/includes/menu.inc).

Nyheder

Mandag, februar 17, 2020 - 12:11
Da der ikke findes en effektiv vaccine behandler Kina de smittede med de mest moderne antivirale medikamenter –...
Tirsdag, januar 14, 2020 - 13:16
Læs om indholdet af forårsrejsen -  se under Rejser / Temarejser. Seneste tilmeldingsfrist er 20. januar 2020! De...
Søndag, december 29, 2019 - 12:03
Cubas 'folketing' - Nationalforsamlingen – har gjort status på 2019 og vedtaget den økonomiske plan for 2020...
Tirsdag, december 24, 2019 - 13:25
Sidste tilmeldingsfrist er 20. januar!
Onsdag, december 11, 2019 - 21:09
Dansk-Cubansk Forenings hjemmeside, som du er inde på nu, er ramt af en fejl. Det meste fungerer. I webshoppen kan du...

Afpresserne har travlt

Afpresserne har travlt

USA sagsøger tysk turistfirma, fordi det handler med Cuba. EU truer med modforholdsregler, og solidaritetsbevægelserne mobiliserer

USA skærper sin blokade mod Cuba yderligere – og angriber nu også i stigende grad europæiske firmaer for at få dem til at opgive at handle med øen. Som det for nylig er blevet meddelt, har det amerikanske advokatfirma Rivero Mestre LLP i Miami indgivet en klage mod den tyske hotelsøgemaskine Trivago. Eftersom den formidler overnatningsmuligheder i Cuba, har virksomheden i Düsseldorf handlet med ejendom, der blev nationaliseret efter den cubanske revolution, skriver medierne i Florida.

Desuden truer sagsøgerne med at udvide kravet til også at gælde USA-virksomheden Expedia - som Trivago har tilhørt siden 2012 - hvis den ikke i løbet af 30 dage indstiller sin handel med Cuba og betaler erstatning. Som Spiegel online fortalte, skal Expedia efter aftale med den amerikanske regering have indvilliget i at betale en straf på 315.000 dollars for at have overtrådt blokaden.

I stil med almindelige afpressere føler de amerikanske advokater sig nu tilsyneladende opmuntret til at presse endnu flere penge ud af virksomheden. Trivago har i første omgang ikke udtalt sig om sagen.

Præsident Donald Trump havde i maj sat det såkaldte Kapitel III af Helms-Burton-loven i kraft. Det giver borgere i USA ret til at lægge sag an ved amerikanske domstole mod udenlandske virksomheder, hvis de gør brug af ejendom, som blev nationaliseret i Cuba i 1960’erne.

USA ejede en stor del af Cuba

Indtil revolutionens sejr i 1959 var Cuba i praksis halvvejs koloniseret af USA. Ifølge historikere befandt 50 procent af sukkerindustrien, 90 procent af el- og telefonnettet, 70 procent af olieraffinaderierne og 100 procent af nikkelproduktionen såvel som 25 procent af hotellerne, handelsfirmaerne og fødevarevirksomhederne sig i 1952 på amerikanske hænder.

Washington startede kort efter Fulgencio Batistas fald en økonomisk krig mod den nye cubanske regering, og de revolutionære med Fidel Castro i spidsen svarede igen ved at nationalisere de vigtigste amerikanske firmaer på øen. Og det gjorde de med rette, besluttede den amerikanske højesteret med en dom d. 23. marts 1964. USA’s retsvæsen har ingen bemyndigelse til at gribe ind i en juridisk strid om ejendom i et andet land, meddeles det i den stadig gyldige dom fra 1964.

På den baggrund har samtlige amerikanske præsidenter da også efter vedtagelsen af Helms-Burton-loven i 1996 besluttet at undlade at sætte afsnit III i kraft. Først Trump gennemførte kursskiftet i maj i år.

Protest fra EU

Så sent som i april advarede EU mod at gøre det. I et brev til US-udenrigsminister Michael Pompeo henviste udenrigskommissær Federica Mogherine og handelskommissær Cecilia Malmström til, at europæiske virksomheder har ret til at blive kompenseret for skader forvoldt af US-blokaden og det vil man søge opfyldt ”med alle til rådighed stående midler”. Dertil hører også beslaglæggelse af såvel amerikansk ejendom som amerikansk medejerskab af virksomheder i EU.

Vi får se, om det var mere end en tom trussel.

International solidaritet

Havana satser på styrken i den internationale solidaritet.

Cubanske medier beretter udførligt om aktioner i hele verden. For eksempel var der også ved ”De venstreorienteredes fest” (Fest der Linken) i lørdags i Berlin et udtryk for modstanden mod den amerikanske aggression. Medlemmer af forskellige Cuba-initiativer stillede sig op foran scenen og viste sloganet ”Unblock Cuba”.

Og Cubas regering bekræftede i en officiel erklæring offentliggjort d. 5. Juni: ”De vil hverken kunne kvæle eller standse os.”


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /var/www/cubavenner.dk/public_html/sites/default/modules/contrib/rules/ui/ui.plugins.inc on line 0