Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2394 af /var/www/cubavenner.dk/public_html/includes/menu.inc).

Nyheder

Lørdag, april 4, 2020 - 14:01
Dette åbne brev er formuleret af Cuba Solidarity Campaign (CSC) i Storbritannien. Mennesker i mange lande – også...
Mandag, marts 30, 2020 - 16:00
Dansk-Cubansk Forening tager imod støttebeløb til Cubas kamp mod corona-epidemien. Pengene går til testmaterialer og...
Mandag, marts 23, 2020 - 16:47
Medier i hele verden beretter intensivt om corona-pandemien. Også i Danmark. Men corona-medie-tsunamien er selektiv....
Søndag, marts 15, 2020 - 18:50
Cuba har registreret enkelte tilfælde af coronasmittede. Landets beredskab er i top. 400 cubanske læger er klar til at...
Fredag, marts 13, 2020 - 21:33
Dansk-Cubansk Forenings generalforsamling, der var indkaldt til 21. marts er aflyst.

Boganmeldelse: Stille flyder Havannas gader

Boganmeldelse: Stille flyder Havannas gader

Som anmelder og formand for Dansk-Cubansk Forening er jeg i syv sind. Jeg er uafklaret på om jeg skal give bogen mine varme anbefalinger eller advare mod læsning af den.

22 Boganmeldelse Stille....jpg

Udsnit af bogens forside
Udsnit af bogens forside

Jan Gustafsson, som en del vil kende som Cuba-kommentator i DR og andre medier, har skrevet en bog – endnu en bog, for det er ikke den første.

Jan Gustafsson er lektor i latinamerikansk kultur og har boet fem å i Cuba.

Han kender til litteratur og til Cuba.

Den nye bog: ”Stille flyder Havannas gader” bekræfter forventningen om at forfatteren kender landet endog meget godt. Og også det spanske sprog. Ganske elegant krydres den cubanske stemning med sætninger på spansk og aldrig på en klodset måde, så man tænker, at forfatteren bare er ude på at blære sig med sproget.

Tilsvarende skal Jan Gustafsson have ros for at give erotik og sex en passende og fremtrædende rolle og beskrivelse i handlingen, men samtidigt klogt afholde sig fra den nærmest umulige opgave det er at beskrive selve samlejet.

Det er glædeligt, at historien om de cirka 14.000 børn, som i de første år efter revolutionens sejr blev sendt fra Cuba til Miami i USA for at de ikke skulle vokse op i et kommunistisk Cuba, nu bliver fortalt i romanform. Historien om de såkaldte ”Peter Pan børn” er en helt utrolig og rystende historie.

Peter Pan børn i kø i lufthavnen - på vej væk fra forældrene og det revolutionære Cuba

Sidste punkt på plus-siden i denne anmeldelse er fire af fem stjerner til opbygningen af plottet. Det passer nærmest, hvad der står i pressemeddelelsen, at det er en ”roman som er svær at slippe på grund af spændingsmomentet, der gradvist opbygges i og med Rubéns nye tilværelse i Cuba”.

Men bogen er også en hård prøvelse. Det er ind imellem stærkt irriterende, at skulle udsættes for forfatterens tunge desillusion.

Bogens politiske 'stemningsgraf' indledes med revolutionær begejstring. Det går over i revolutionær handling. Som afløses af en langsomt voksende desillusion. For at blive til forædderi.

Men for en klog og progressiv intellektuel som Jan Gustafsson er intet godt nok – hverken cubansk revolution eller eksilcubansk kontrarevolution.

Så stemningsgrafen ender i et sentimentalt ingenmandsland.

Som anmelder og formand for Dansk-Cubansk Forening er jeg i syv sind. Jeg er uafklaret på om jeg skal give bogen mine varme anbefalinger eller advare mod læsning af den.

Jeg tror jeg ender på at anbefale bogen til alle, der har en urokkelig og grundfæstet til solidaritet med Cuba – og til folk som afskyr Cuba... De første tager nok ingen skade og de sidste kan evt. blive lidt klogere.

Mere ubefæstede sjæle advares mod at læse bogen, og hvis man alligevel gør det, så bliv medlem af Dansk-Cubansk Forening, og bestil en times 'debriefing' i foreningen efter at have læst Stille flyder Havannas gader. ;-)

 

Stille flyder Havannas gader

af Jan Gustafsson

Udgivet på Forelaget Apuleius Æsel

568 sider

325 kr.

Kan købes på Saxo.dk

 

 


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /var/www/cubavenner.dk/public_html/sites/default/modules/contrib/rules/ui/ui.plugins.inc on line 0