Nyheder

Tirsdag, august 13, 2019 - 14:16
USAID, som er USA's statslige 'bistandsorganisation' svarende til DANIDA i Danmark, uddeler millioner...
Tirsdag, august 13, 2019 - 12:02
To tidligere danske udenrigsministre og talrige andre personligheder samt 21 organisationer kræver USA's blokade...
Fredag, august 2, 2019 - 15:10
Som anmelder og formand for Dansk-Cubansk Forening er jeg i syv sind. Jeg er uafklaret på om jeg skal give bogen mine...
Torsdag, august 1, 2019 - 21:06
Der er stort behov for, at EU – herunder også den danske regering – træder i karakter over for Trump-regeringens...
Tirsdag, juli 16, 2019 - 15:14
Den danske udenrigsminister K.B. Andersen besøgte Cuba i 1977. Bagefter blev han interviewet til Cubabladet. Det er...

Cuba vandt 189-2 trods USA's forsøg på benspænd

Cuba vandt 189-2 trods USA's forsøg på benspænd

USA led et totalt nederlag ved FN's generalforsamling onsdag og torsdag, hvor Cubas krav om ophævelse af USA's blokade var til debat og en afstemning der endte 189-2.

canciller-cubano-bruno-rodriguez-interviene-en-la-onu.jpg

Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez fordømte USA's forsøg på at manipulere debatten om menneskerettigheder.
Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez fordømte USA's forsøg på at manipulere debatten om menneskerettigheder.

Igen i år har hele verden sagt nej til USA's blokade mod Cuba og støttet Cubas krav om at den ophæves.

189 lande stemte for Cubas resolution, og to lande stemte imod; USA og Israel. Det er er forløb, som har gentaget sig de seneste 26 år, hvor et stort flertal af FN's medlemslande år efter år har stemt for Cubas krav om, at USA skal ophæve sin blokade.

Men forløbet ved FN's generalforsamling var i år anderledes, idet Trump-regeringens FN-ambassadør Nikki Haley op til behandlingen af det cubanske resolutionsforslag krævede, at FN's generalforsamling – inden denne afstemning for eller imod blokaden – skulle diskutere og stemme om otte resolutioner stillet af USA og alle rettet mod Cuba.

USA's FN-ambassadør Nikki Haley stod næsten alene med sine anticubanske resolutioner. Kun USA, Israel og Ukraine stemte for alle otte.

Dette forsøg på at spænde ben for behandlingen af Cubas resolution lykkedes ikke for USA. Den kostede en ekstra arbejdsdag ved FN's Generalforsamling i New York. Man skulle igennem de otte resolutioner, hvor USA søgte at skaffe sig international støtte til krav, som udstiller Cuba som et land, der undertrykker sin befolkning, ikke respekterer menneskerettighederne og ikke lever op til internationale normer for bæredygtighed.

I en af resolutionerne lød det, at FN's medlemslande opfordrer Cuba til "fuldt at tillade sit folk de internationalt anerkendte civile, politiske og økonomiske rettigheder og friheder, herunder frihed til forsamling, ytringsfrihed og fri adgang til information".

Otte nederlag til USA

Ingen af de otte resolutioner fik noget, der lignede flertal.

Kun USA, Israel og Ukraine stemte for alle otte resolutioner. 113 lande eller flere stemte imod dem og 65 lande eller i nogle tilfælde flere undlod at stemme for USA's resolutioner, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez slog i sin tale i FN fast, at USA ikke har nogen moralsk autoritet når det handler om menneskerettigheder, og at USA blandt andet med sine krige er ansvarlige for meget alvorlie brud på menneskerettighederne.

Han tilføjede, at USA's blokade mod Cuba er en alvorlig trussel mod cubanernes adgang til sundhed og velfærd og således en krænkelse af menneskers rettigheder.

– Blokaden er et brud på ord og ånd i FN-Pagten og international lov. Det er en aggression og en økonomisk krigshandling, som krænker fred og international orden, lød det videre i den cubanske udenrigsministers tale.

Da FN's generalforsamling torsdag den 1. november tog fat på behandlingen af Cubas resolution, var der over 30 lande, som gik på talerstolen for at udtrykke støtte til Cubas krav om at USA ophæver blokaden, som har været i kraft i over 55 år. Blokaden har kostet Cuba hvad der svarer til 28 milliarder kroner i det seneste år, fremgår det af en rapport til FN's generalforsaming, og hundredevis af milliarder siden den blev indført under daværende prædident John F. Kennedy i 1962.

En række af talerne påpegede, at USA's blokade er kilden til seriøse tab af menneskerettigheder i Cuba, idet den udsætter et helt folk for en udsultning, som forhindrer landets økonomiske udvikling, skriver Prensa Latina.

Bolton truer Venezuela, Nicaragua og Cuba

Nærmest samtidig med at FN's generalforsamling torsdag eftermiddag stemte om blokaden, som blev fordømt med de nævnte 189 stemmer mod 2, kom der et klart signal fra Washington om, at Trump-regeringen ikke har tænkt sig at lytte til den næsten enstemmige henstilling fra verdens lande.

I stedet sagde Trumps sikkerhedspolitiske rådgiver John Bolton, at USA panlægger nye og skrappere sanktioner mod Cuba, Venezuela og Nicaragua, skriver blandt andet BBC.