Nyheder

Søndag, september 8, 2019 - 20:19
I slutningen af august afleverede Cuba sin årlige rapport til FN's Generalforsamling. Rapporten opregner alle de...
Tirsdag, august 13, 2019 - 14:16
USAID, som er USA's statslige 'bistandsorganisation' svarende til DANIDA i Danmark, uddeler millioner...
Tirsdag, august 13, 2019 - 12:02
To tidligere danske udenrigsministre og talrige andre personligheder samt 21 organisationer kræver USA's blokade...
Fredag, august 2, 2019 - 15:10
Som anmelder og formand for Dansk-Cubansk Forening er jeg i syv sind. Jeg er uafklaret på om jeg skal give bogen mine...
Torsdag, august 1, 2019 - 21:06
Der er stort behov for, at EU – herunder også den danske regering – træder i karakter over for Trump-regeringens...

De ror for venskab og et kram i Cuba og USA

De ror for venskab og et kram i Cuba og USA

Færingen Jakúp Jacobsen ror sammen med fem andre mænd over Atlanten – til Cuba og USA. De gør det for præstationen og eventyret. Med sig har de en appel om at "alle folk kan leve sammen i fred og som gode naboer."

De ror for venskab.jpeg

Jakúp Jacobsen (forrest). Bag ham tre roere. Holdet består af seks mand, der på skift tre og tre ror i to timer ad gangen. Derefter to timer med hvile, mad eller søvn.
Jakúp Jacobsen (forrest). Bag ham tre roere. Holdet består af seks mand, der på skift tre og tre ror i to timer ad gangen. Derefter to timer med hvile, mad eller søvn.

Seks mænd er på vej i en robåd mellem Europa og Cuba.

Skipperen er færingen Jakúp Jacobsen, som til daglig er bygningskonstruktør i København, men som nogle gange river et par måneder ud af kalenderen for at gøre noget helt andet.

Lige nu handler det om at ro fra Portugal til Havanna og videre til Florida i USA.

Arbejderen mødte den nordatlantiske eventyrer lige inden starten på turen:

– Vi er nogle gutter, som har roet sammen fra Skotland til Færøerne for to år siden. Det har så udviklet sig, og nu ror vi fra Sydportugal til Cuba. Vi fandt ud af, at den tur havde ingen roet, så det er nyt 'land', forklarer Jakúp Jacobsen nærmest uimponeret.

KONFLIKTEN MELLEM USA OG CUBA

Det er roturen og eventyret, der er i centrum. Men Jakúp vil også gerne søge at fremme venskab imellem mennesker i verden. Og når man siger Cuba, så siger man også konflikten med USA.

– Når vi kommer til Cuba vil vi gerne benytte anledningen til at knytte venskaber og opbygge relationer. Eller vi kan bare sige, at det handler om at give en krammer til et menneske, man ikke har mødt før. For det er helt fantastisk, fortæller Jakúp Jacobsen.

Og så synes han, at det ligger lige til højrebenet at tage "en krammer med fra Cuba til USA – og en Havanna-cigar til borgmesteren i Miami", som han formulerer det.

For at give denne 'krammer' lidt mere format og tyngde, har Jakúp Jacobsen snakket med sin landsmand Sjudur Skaale, som er den ene af Færøernes to medlemmer af Folketinget. Skaale synes godt om ideen, og han har underskrevet et brev, som Jakúp og hans roere har med sig. Sjudur Skaale har også samlet to-tre håndfulde underskrifter fra andre medlemmer af Folketinget, som bakker op om projektet med at ro et budskab om venskab og mellemmenneskelig forståelse tværs over Atlanten. I brevet lyder den næsten poetiske appel: "Med hvert åretag bringer de båden tættere på målet og budskabet tættere på modtagerne (...) med håbet  om, at det måtte bidrage lidt til Forenede Nationers mål om, at alle folk lever sammen i fred og som gode naboer."

Blandt underskriverne er partiformænd og ordførere fra partier som Radikale Venstre, Alternativet, Liberal Alliance, Enhedslisten og Venstre samt en DF'er og en socialdemokrat.

>> LÆS OGSÅ: Hilsen fra Christianborg

HAVET FORBINDER MENNESKER

– Vores tossede idé hænger vel sammen med, at vi som færinger er vokset op ved havet og på havet. Vi har kunnet kigge ud mod horisonten og ofte tænkt: Hvad mon der gemmer sig? Vandet kan bære dig hvor som helst, men det kan også æde dig, filosoferer Jakúp Jacobsen.

Den oceangående robåd Saga stak ud fra Sydportugal den 10. februar. De forventer at nå Cuba inden midten af april og efter et kort ophold går turen videre til Florida.

>> LÆS OM PROJEKTET HER: Voyage beyond the horizon