Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2394 af /var/www/cubavenner.dk/public_html/includes/menu.inc).

Nyheder

Tirsdag, juni 2, 2020 - 22:43
Cubanerne har klappet af 'hverdagens helte” i to måneder, og Francisco Duran er blevet en del af alle familier i...
Søndag, maj 31, 2020 - 13:37
Der er fuld gang i en kampagne for at Cubas læger og sygeplejerske der kæmper mod coronapandemien i 24 lande skal...
Mandag, maj 25, 2020 - 15:21
Cuba kan fremlægge tankevækknde tal for corona-dødeligheden. Blandt kritisk syge lykkes det at redde livet for 73...
Mandag, maj 18, 2020 - 11:31
Cuba har i denne uge påbegyndt et nyt eksperiment, hvor man ved hjælp af stikprøver af udvalgte personer i hver kommune...
Fredag, maj 15, 2020 - 22:05
Dansk-Cubansk Forening fordømmer tavsheden og passiviteten fra de amerikanske myndigheders side. Vi frygter, at vi som...

En million åretag og 2000 chokoladebarer

En million åretag og 2000 chokoladebarer

De ror to timer og hviler, spiser og sover så to timer. Sådan er roernes liv i cirka to måneder fra afsejlingen fra Portugal den 10. februar til de når Cuba. Men de er ikke alene på Atlanterhavet. Hvaler og delfiner slår følgskab.

jakup og chokolade.jpeg

Nudler, tørfisk, chokoladebarer, nødder og rosiner. De kommer hver til at indtage mindst 4000 kalorier i døgnet, men det er 1500 mindre end de forbrænder, så roturen bliver en 'slankekur'.
Nudler, tørfisk, chokoladebarer, nødder og rosiner. De kommer hver til at indtage mindst 4000 kalorier i døgnet, men det er 1500 mindre end de forbrænder, så roturen bliver en 'slankekur'.

Jakúp Jacobsen fra Færøerne er lige nu i gang med et af sit livs store udfordringer. Han er skipper på en robåd, som er på vej over Atlanterhavet. Der er andre stærke overarme ombord i den oceangående robåd Saga, og så er der et brev underskrevet af 12 medlemmer af Folketinget.

Jakúp og hans hold kalder det "forsøg på en verdensrekord", når de ror fra Portugal til Cuba og videre til Florida i USA. 8000 kilometer eller som rigtige søfolk regner; 4720 sømil til Cuba og derefter 90 sømil eller lidt mere for at nå USA.

Det er dét, der er en verdensrekord – ikke den ene million åretag per deltager, og ikke de 2000 chokoladebarer, som bliver fortæret.

Da de seks roere stak ud fra det sydlige Portugal den 10. februar, var det planen, at næste landgang skulle være Havanna. Men på grund af dårligt vejr og problemer med en antenne roede de ind til Las Palmas på Gran Canaria den 8. marts og blev der til den 12. 

4000 KALORIER ER FOR LIDT

Nu er roerne midt i Atlanterhavet. Det kan man se på det interaktive kort, som opdateres med gps-signaler fra den oceangående robåd Saga. Positionen vises på et kort på hjemmesiden rowforwater.org.

– Vi tager frysetørret mad med. 1700 portioner. Det vejer ikke meget og skal bare opløses i kogende vand, fortalte skipperen Jakúp Jacobsen inden afrejsen. 

Desuden 1300 portioner nudler, 40 kilo tørfisk, chokoladebarer, nødder og rosiner. De kommer hver til at indtage mindst 4000 kalorier i døgnet, men det er 1500 mindre end de forbrænder, så roturen bliver en 'slankekur'.

Vand får de var en afsaltningsmaskine, der lige som lys og kommunikationsudstyr får strøm fra solceller og en lille vindmølle til forsyning om natten, forklarer Jakúp Jacobsen.

GODT VEJR PÅ ATLANTEN

Venner og nysgerrige kan følge roerne på deres færd. Den 15. marts skriver Jakúp Jacobsen: "Vejret har været godt og vinden har været til vores fordel, så vi har roet pæne 3-4 sømil i timen....I går blev vi fulgt at en gigantisk hval i lang tid. Sidste nat så vi en flok almindelige delfiner, som fulgte os i timevis." 25. marts en kort opdatering om fortsat godt vejr.

Forventningen er, at Saga når Havanna midt i april.

Dansk-Cubansk Forening forsøger at koordinere ankomsten med venskabsforeningens søsterorganisation i Cuba, oplyser foreningen.

BREV FRA 12 FOLKETINGSMEDLEMMER

Modtagelsen i Havanna er endu ikke aftalt, men idéerne går i retning af at både både cubanske søsportsfolk og lokale medier skal byde Saga og besætningen velkommen. Og modtage det brev, som Jakúp Jacobsen har med.

Folketingsmedlem Sjudur Skaale fra Færøerne har samlet  underskrifter i Folketinget på en appel om at leve op til FN-pagtens bud til alle om at "leve sammen i fred og som gode naboer". 

Både Jakúp Jacobsen og Sjudur Skaale understreger, at der er tale om et 'mellemmenneskeligt projekt, der ikke som sådan er politik'. Men hvis de kan fremme de menneskelige forbindelser mellem Europa og Cuba samt mellem Cuba og USA, så stiller de gerne op.

Appellen skal bringes videre fra Cuba til USA, når Saga efter nogle få dage i Cuba drager videre mod endemålet, Florida i USA.


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /var/www/cubavenner.dk/public_html/sites/default/modules/contrib/rules/ui/ui.plugins.inc on line 0