Nyheder

Mandag, december 3, 2018 - 10:50
Her kan du læse vindernumrene i det store Cuba-solidaritetslotteri 2018. Tak til alle, der købte lodder og vi håber du...
Søndag, december 2, 2018 - 18:58
Vi har haft et fint verdensjulemarked, men desværre kunne vindernumrene ikke offentliggøres. Læs dem her i morgen,...
Fredag, november 2, 2018 - 18:52
USA led et totalt nederlag ved FN's generalforsamling onsdag og torsdag, hvor Cubas krav om ophævelse af USA'...
Onsdag, oktober 31, 2018 - 11:00
Det seneste år har USA's blokade mod Cuba kostet landet mindst 4,3 milliarder dollars. Beløbet svarer til 28...
Onsdag, oktober 17, 2018 - 22:28
Dansk-Cubansk Forening fordømmer USA's fjendtlige politik mod Cuba og kræver den økonomiske, finansielle og...

Mystik om USA's syge diplomater i Cuba

Mystik om USA's syge diplomater i Cuba

Cuba appellerer til USA om ikke at politisere sagen om de helbredsproblemer, som skal have ramt USA's diplomater i Havanna, men i stedet samarbejde om efterforskningen. Indtil da konkluderer Cuba, at der ikke er beviser for, at problemerne findes.

US diplomater bla bla.jpg

Medierne stiller sig velvilligt til rådighed og fortæller den ene løgn efter den anden om Cuba. Det gælder sandsynligvis også historien om, at US-diplomater bliver syge på en mystisk måde i Havanna.
Medierne stiller sig velvilligt til rådighed og fortæller den ene løgn efter den anden om Cuba. Det gælder sandsynligvis også historien om, at US-diplomater bliver syge på en mystisk måde i Havanna.

USA er i gang med et propagandanummer, der skal stille Cuba i et dårligt lys, forud for at blokaden mod Cuba skal til afstemning i FN's Generalforsamling om et par uger. Desuden skal USA's præsident Donald Trump honorere eksilcubanerne i Miami for deres støtte under valgkampen.

Sådan forklarer Brian Rasmussen mystikken omkring de syge diplomater ved USA's ambassade i Havanna:

– Trump sagde det jo nærmest direkte, da han i juni holdt tale i Miami og meddelte, at han vil rulle alle præsident Obamas lempelser af blokaden mod Cuba tilbage, tilføjer Brian Rasmussen, der kender Cuba fra talrige besøg, og som har skrevet bøger om Cubas historie og samfund.

Brian Rasmussen mener, at det er fuldstændig udelukket, at Cubas står bag en eller anden avanceret chikane, der har skadet de amerikanske diplomaters helbred.

PROBLEMERNE I HAVANNA

De seneste måneder har Trump-administrationen hentet en række ansatte på ambassaden i Havanna hjem til USA og begrundet det med, at de er blevet syge, at de har fået kraftig hovedpine og endda hjernerystelse af uforklarlige årsager.

Trods cubanske efterforskeres undersøgelser er der ikke fundet noget, der kan forklare de angivelige problemer. Og Brian Rasmussen tror ganske enkelt ikke, at der er noget at forklare. Historien er opfundet til lejligheden af folk i Trump-administrationen, som ønsker at miskreditere Cuba.

– Cuba har i 55 år krævet blokaden ophævet og ønsket forholdet til USA normaliseret, påpeger cubaeksperten.

– Hvis ikke Cuba ønskede gode diplomatiske forbindelser med USA, så havde de jo blot sagt nej til de samtaler, som med Paven og canadierne som mæglere førte til den aftale, som blev offentliggjort for godt to år siden, tilføjer Brian Rasmussen.

Den 17. december 2014 meddelte præsident Barack Obama og Cubas præsident Raul Castro samtidigt på tv i henholdsvis USA og Cuba, at man være blevet enige om at genoprette diplomatiske forbindelser, og Obama erklærede, at han ønskede blokaden ophævet.

USA har trukket over halvdelen af sit personale på ambassaden i Havanna hjem. Der er nu ifølge det amerikanske dagblad New York Times kun én som arbejder med visaer til cubanere, som ønsker at rejse til USA. Og i sidste uge krævede USA's udenrigsminister Rex Tillerson, at Cuba trækker 15 diplomater hjem fra Washington. Det svarer til 60 procent af alle ansatte.

MØDE I WASHINGTON

Cubas udenrigsminister har været i Washington og forsøgte under et møde med Tillerson at forhindre dette tilbageslag i normaliseringen af forbindelserne:

Vi "henstiller til myndighederne i USA om ikke at fortsætte med at politisere denne sag... og skade de tosidede forbindelser, som allerede er påvirkede af præsident Donald Trumps annoncering af en ny politik i juni", skriver Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez.

Ministeriet "protesterer kraftigt og fordømmer USA's ubegrundede og uacceptable beslutninger og også de påstande, som bruges til at retfærdiggøre beslutningerne", hedder det videre.

Cubas regering synes slet ikke USA har bidraget aktivt til at finde årsagen og løse det angivelige problem. Af erklæringen fra Cubas udenrigsministerium fremgår det:

* At USA har forsinket og i meget begrænset omfang har underrettet Cubas myndigheder om de påståede sundhedsproblemer.

* At der gik næsten et halvt år, inden USA sendte eksperter til Cuba, hvor de straks fik de cubanske myndigheders fulde støtte til deres undersøgelser.

* At Cuba er meget utilfreds med, at cubanske efterforskere og eksperter er blevet nægtet adgang til samtaler med de personer, som angiveligt er blevet syge i Havanna og tilsvarende nægtet adgang til det sundhedspersonale, som nu behandler dem i USA.

Cubas udenrigsministerium konkluderer, at "i henhold til tilgængelige informationer og oplysninger leveret af USA, er der ingen beviser for eksistensen af de påståede hændelser".