Nyheder

Fredag, november 8, 2019 - 20:35
Cubas sejr i FN er vigtig, men kun et skridt på vejen i kampen for at få USA til at ophæve blokaden mod Cuba. Derfor...
Lørdag, oktober 19, 2019 - 15:19
Hvis USA's blokade mod Cuba blev ophævet kunne en cubansk families indkomst mere end fordobles. Men Trump...
Fredag, oktober 11, 2019 - 14:41
Målet er at skaffe finansiering til, at et honning-kooperativ i Cuba kan udvide produktionen med 100 bistader, som...
Torsdag, oktober 3, 2019 - 21:30
Trump strammer blokaden mod Cuba. Cubas ambassadør i Danmark advarer om, at USA's geopolitiske ambitioner...
Tirsdag, september 24, 2019 - 16:50
Man kan nu tilmelde sig tema-rejsen: "Hvad gør Cuba og cubanerne under øget pres fra Trump's USA?" Læs...

Penge til systemskifte i Cuba

Penge til systemskifte i Cuba

Det tyske dagblad dokumenterer med tal og fakta, hvordan USA over sit statsbudget, finansierer undergravende politisk virksomhed i Cuba.

6 Penge til systemskifte foto.jpg

Fra eksilcubaneres demonstration i Miami i dagene omkring Fidel Castros død i 2016.
Fra eksilcubaneres demonstration i Miami i dagene omkring Fidel Castros død i 2016.

Washington har øget de økonomiske ressourcer til et systemskifte i Cuba. Som den cubanske online-portal Cubadebate skriver, har den statsfinansierede US-institution "National Endowment for Democracy" (NED) i 2018 uddelt mere end 4,6 millioner dollars til organisationer, der skal bidrage til et systemskifte i Cuba. Det er en betragtelig stigning på 22 procent i forhold til året før, hvor NED brugte 3,8 millioner dollars på undergravende aktiviteter for en omvæltning i Cuba.

I maj sidste år gav vicepræsident Michael Pence en forklaring på den store stigning i beløbet. Han foretrækker ”at gøre rent bord” og ”befri Venezuela, Cuba og Nicaragua med ét slag”. I november opfordrede USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, så til ”at knuse tyranniets trojka". Ifølge Bolton udgør de tre lande en "beskidt vugge for kommunismen på den vestlige halvkugle”.

Cuba er en håd nød at knække

Mens der i Venezuela og Nicaragua allerede er "bløde revolutioner" i gang, var Washingtons planer for et kup i Cuba hidtil en fiasko. Også i 2018 forblev landet stabilt, selv om NED stillede flere og flere penge til rådighed for destabilisering. Det var der i alt 40 grupperinger, der nød godt af, og den amerikanske journalist Tracey Eaton har lavet en liste med navne og beløb på sin blog "Cuba Money Project".

NED tildelte den amerikanske institution ”Directorio Democrático Cubano”, som blev grundlagt i Miami i 1990, den største enkeltpost på 650.000 dollars. Ifølge sine egne oplysninger fordeler denne organisation pengene fra USA til oppositionelle i Cuba, udstyrer undergravende grupper med materiale og skaber kontakter mellem udenlandske journalister og systemmodstandere.

Det næststørste beløb på 230.000 dollars gik til foreningen ”Grupo Internacional para Responsa–bilidad Social Corporativa de Cuba”, som også hører hjemme i Miami. Siden den blev stiftet i 2005 har den skullet sørge for at opbygge ”frie fagforeninger”.

Online-portalen ”Cubanet” med hjemsæde i Miami og ”Diario de Cuba” i Madrid blev finansieret med 220.000 dollars hver for at støtte udbredelsen af ”uafhængige nyheder fra Cuba”. NED uddelte bidrag på mellem 8.000 og 200.000 dollars til de resterende organisationer. De største beløb gik til ikke-statslige organisationer (NGO’er) til at forsvare menneskerettigheder” og til grupper, der uddanner ”uafhængige journalister” i Cuba og forsyner dem med materiale.

Under præsident Ronald Reagan blev NED stiftet i 1983 af den amerikanske kongres, som de amerikanske NGO’ers dækorganisation, og den er et vigtigt instrument for Washingtons udenrigspolitik. Dens officielle opgave er den ”verdensomspændende støtte til demokrati”. Den amerikanske kongres stiller årligt omkring 140 millioner dollars til rådighed for dette formål. Ifølge egne oplysninger støtter NED over 1.200 NGO-projekter med ”demokratiske mål” i mere end 90 lande i hele verden.

Forsøg på at skjule statens rolle

På trods af den statslige støtte er NED i juridisk henseende ”privat og almennyttig”. Den juridiske konstruktion gør det muligt for staten at give statslige midler videre til udenlandske organisationer via tredjepart og bidrager dermed til at tilsløre, hvad der foregår. På den måde kan undergravende organisationer benægte, at de er direkte afhængige af Washington.

Med opbygningen af NED etablerede Ronald Reagan og Kongressen en pengeuddelingsmaskine, som allerede flere gange har bidraget til at finansiere deltagere i farve-revolutioner. I Ukraine investerede US-institutionen for eksempel i 2012 mere end 3,5 millioner dollars i at forberede den blodige omvæltning det følgende år. I Cuba er den selvudnævnte demokratistøtte heller ikke sippet med hensyn til valget af sine ”partnere”. Mellem 1990 og 1992 brugte man 250.000 dollars til at støtte den terroristiske ”Cuban-American National Foundation” i Miami, som blandt andet er ansvarlig for en serie bombeattentater mod hoteller i Havana. Organisationen ”Directorio Democrático Cubano” blev i 2018 støttet med 650.000. Den henviser i sin årsberetning eksplicit til Gene Sharp, de ”kulørte revolutioners” mest betydningsfulde teoretiker.