Nyheder

Mandag, august 13, 2018 - 17:56
”Rom Thomsen” har igen besøgt Cuba og bringer her nutiden sammen med fortiden. Hvordan startede det cubanske romeventyr...
Fredag, august 10, 2018 - 15:28
Den svenske cubakender Eva Bjørklund har nærlæst det forslag til ny grundlov, som netop er udsendt i Cuba forud en...
Torsdag, august 9, 2018 - 21:08
I weekenden vedtog Cubas nationalforsamling et udkast til ny grundlov, som nu er sendt til debat i befolkningen frem...
Torsdag, august 9, 2018 - 20:47
Vi kender endnu ikke navnene på de personer, som gennemførte lørdagens attentat mod præsident Nicolas Maduro, men vi...
Mandag, juli 23, 2018 - 13:30
26. juli 1953 – 26. juli 2018: Der er nu gået 65 år siden Fidel og Raúl Castro stod i spidsen for angrebet på Moncada...

Slut med ”våd fod-tør fod” politikken

Slut med ”våd fod-tør fod” politikken

USA og Cuba har underskrevet en ny migrationsaftale. Hvis den opfyldes kan den afslutte en epoke, hvor USA har ansporet cubanere til at emigrere illegalt med livet som indsats.

Slut med wet foot Foto.jpg

Gennem flere år har nogle cubanere, som ønskede at emigrere til USA, valgt at rejse til Ecuador eller Venezuela og derfor over land bevæge sig mod USA. Nu kan de lange rejser over land eller de korte og farlige over Floridastrædet forhåbentlig stoppe.
Gennem flere år har nogle cubanere, som ønskede at emigrere til USA, valgt at rejse til Ecuador eller Venezuela og derfor over land bevæge sig mod USA. Nu kan de lange rejser over land eller de korte og farlige over Floridastrædet forhåbentlig stoppe.

I forbindelse med forhandlingerne mellem USA og Cuba om normalisering f forholde og ophævelse af blokaden, annoncerede præsident Barack Obama den 12. januar 2017, øjeblikkeligt ophør af den politik, som er blevet kaldt ”wet foot – dry foot” (våd fod – tør fod )politikken. Samtidig accepterede den cubanske regering, at USA kan tilbagesende en række 'uønskede' indvandrere til Cuba.

Aftalen er en del af de forhandlinger, der er fulgt i kølvandet på genoprettelsen af de diplomatiske forbindelser, som præsident Obama bebudede allerede i december 2014, hvor også 5 cubanske antiterrorister, der sad fængslet i USA, vendte tilbage til Cuba.

De diplomatiske forbindelser er etableret, og der er nu en amerikansk ambassade i Havana og en cubansk ambassade i Washington D.C. Blokaden mod Cuba er imidlertid endnu ikke ophævet, når det drejer sig om rejserestriktioner og samhandel med Cuba. Det skyldes, at der er love, der skal ophæves af den amerikanske kongres og her ”blokerer” et flertal fortsat for dette.

”Våd fod-tør fod” politikken

I 1966 underskrev daværende præsident Johnson den lov, som kaldes ”the Cuban Adjustment Act”, som gav cubanske immigranter en særstatus i forhold til andre immigranter. Den gav blandt andet cubanere mulighed for at blive amerikanske statsborgere efter et år i landet. Loven blev ændret flere gange op gennem 70’erne og 80’erne.

Den 2. maj 1995 blev der lavet en tilføjelse, om at både de cubanere, der ad søvejen eller over land klarede at komme til USA, automatisk fik de privilegier, som blev givet til cubanere under ”The Cuban Adjustment Act”. De, der blev stoppet af myndighederne på søvejen over strædet ved Miami, blev sendt tilbage til Cuba, mens dem, det lykkedes for at sætte foden på amerikansk jord, straks fik alle de særrettigheder. Loven gjalt kun for cubanere. Aftalen ændrede til en vis grad migrationen, idet flere derefter søgte at komme til staten Texas i USA via Mexico.

'Politiske' flygtninge

Alle cubanere, der emigrerede til USA, har uanset rute og baggrund, haft status af ”politiske flygtninge”. Under præsidentkampagnen, hvor Trump efterfølgende blev valgt til præsident, kritiserede den cubansk-fødte præsidentkandidat Marc Rubio dette. Han mente, at cubanere ligesom alle andre skulle bevise, at de var politisk forfulgte. Han kritiserede også de cubanere, der kom til Miami, hævede den økonomiske hjælp og tog hjem igen. Det kunne forekomme 15-20 gange i løbet af et år.

USA har med sine forsøg på at isolere Cuba og med sin immigrationspolitik ført en kold krig mod Cuba. USA har lokket tusindvis af økonomiske flygtninge ud på en yderst farefuld rejse. Det har den cubanske regering kritiseret USA for, idet de i stedet har ønsket en legal, kontrolleret og sikker udvandring for dem, som gerne vil udvandre for en periode eller permanent til USA.