Nyheder

Søndag, september 8, 2019 - 20:19
I slutningen af august afleverede Cuba sin årlige rapport til FN's Generalforsamling. Rapporten opregner alle de...
Tirsdag, august 13, 2019 - 14:16
USAID, som er USA's statslige 'bistandsorganisation' svarende til DANIDA i Danmark, uddeler millioner...
Tirsdag, august 13, 2019 - 12:02
To tidligere danske udenrigsministre og talrige andre personligheder samt 21 organisationer kræver USA's blokade...
Fredag, august 2, 2019 - 15:10
Som anmelder og formand for Dansk-Cubansk Forening er jeg i syv sind. Jeg er uafklaret på om jeg skal give bogen mine...
Torsdag, august 1, 2019 - 21:06
Der er stort behov for, at EU – herunder også den danske regering – træder i karakter over for Trump-regeringens...

USA's blokade mod Cuba er ulovlig, fej og begrundet med løgne – ophæv den nu!

USA's blokade mod Cuba er ulovlig, fej og begrundet med løgne – ophæv den nu!

USA's præsident Trump har strammet blokaden mod Cuba. Dansk-Cubansk Forening protesterer mod denne stramning og lover cubanerne at stå ved deres side i kampen mod blokaden til den er ophævet.

Blokadeprotest blaagaard.JPG

De mange venner af Cuba i Danmark har gentagne gange gennemført protester mod USA's blokade mod Cuba. Her på Blågårds Plads i København
De mange venner af Cuba i Danmark har gentagne gange gennemført protester mod USA's blokade mod Cuba. Her på Blågårds Plads i København

Blokaden mod Cuba, som USA iværksatte i 1962, har kostet blod, sved, tårer og økonomiske tab i milliardklassen. I dag koster blokaden Cuba over 70 millioner kroner om dagen ifølge Cubas oplysninger til FN. Men cubanerne er stolte over at have et samfund, der er menneskeligt - en socialisme og et sammenhold, der ikke lader sig knække på trods af vanskelighederne. Cubas millioner af venner over hele verden vender sig i disse tider med afsky og vilje til modstand imod Trump-regimets nådesløse forfølgelse af Cuba i form af hårdere blokaderegler og en nærmest de-fakto afbrydelse af de diplomatiske forbindelser, som netop var genetableret.

Med Trumps aktivering af Helms-Burton lovens kapitel III går blokaden mod Cuba fra at være fej og ulovlig til at også at være i lodret strid med WTO-regler. Som altid er den begrundet med løgne, om at USA ønsker at sikre cubanerne frihed, demokrati og menneskerettigheder. Men det har de mere af i Cuba i dag end virkeligheden er for flertallet af indbyggerne i USA.

Dansk-Cubansk Forening protester mod stramningen af blokaden og lover cubanerne at stå ved deres side i kampen mod blokaden til den er ophævet.

Helms- Burton loven blev underskrevet USA's præsident Bill Clinton i 1996. Men alle præsidenter siden da har suspenderet iværksættelsen af lovens kapital III, på grund af international modstand. Nu bliver dette kapital III iværksat af Trump. Kapitel III giver virksomheder og enkeltpersoner i USA muligheder for at føre retsager mod udenlandske firmaer, der handler og driver forretninger med Cuba. Det fordømmer vi og heldigvis lyder der protester fra mennesker, virksomheder og regeringer i mange lande. Vi støtter op om lande som Canada, Frankrig, Spanien og Storbritannien, der tilkendegiver planer om at lægge sag an mod USA ved Verdenshandelsorganisationen (WTO), hvis USA blander sig i forretninger mellem Cuba og andre selvstændige lande.

Afslutningsvis tager vi afstand fra USA's tåbelige argument om at stramning af blokaden mod Cuba skal få Cuba til at trækker militære tropper ud af Venezuela. Cuba har ingen tropper i Venezuela! De udsendte cubanere i Venezuela er sundhedsarbejdere, lærere og andre civile med humanitære opgaver. Men nu vi er ved det, så støtter vi Cubas krav om, at USA trækker sine tropper ud af Cuba og rømmer det besatte område kendt som Guantánamo-basen.