Nyheder

Torsdag, maj 16, 2019 - 21:06
USA's præsident Trump har strammet blokaden mod Cuba. Dansk-Cubansk Forening protester mod denne stramning og...
Onsdag, april 3, 2019 - 17:40
For 18 måneder siden annoncerede USA's præsident Trump en hårdere kurs over for Cuba. Forgængeren Obamas lempelser...
Onsdag, marts 27, 2019 - 17:22
Fra den 22. april til den 5. maj kan du deltage i den såkaldte 1. maj brigade. Der er 5 halve arbejdsdage i programmet...
Tirsdag, februar 26, 2019 - 15:07
Søndag stemte cubanerne om landets nye grundlov. Stemmedeltagelsen var på 85 procent og heraf stemte 87 procent ja til...
Fredag, februar 8, 2019 - 10:36
Udtalelse vedtaget i forbindelse med demonstrationen ved USA's ambassade i København, den 2. februar 2019 kl. 11:...

Vikinger i Havanna

Vikinger i Havanna

Fire mænd fra Færøerne har efter 74 dage i robåden Saga nået Cuba. De gik i land samme sted som Columbus i sin tid, men med et andet budskab.

Gladys og Jakup.jpg

To af de fire færøske roere modtages her hos ICAP - Det Cubanske Intitut for Venskab mellem Folkene. Tre hustruer til roerne er taget til Cuba for at modtage færingerne. Gladys Ayllón fra ICAP er nr. 2 fra venstre.
To af de fire færøske roere modtages her hos ICAP - Det Cubanske Intitut for Venskab mellem Folkene. Tre hustruer til roerne er taget til Cuba for at modtage færingerne. Gladys Ayllón fra ICAP er nr. 2 fra venstre.

Den 10. februar roede de fire færøske roere ud fra Portugal. Den 12. maj lagde de til i den cubanske havneby Baracoa, kun få kilometer fra det sted, hvor Columbus gik i land i Cuba i 1492.

De kom med et budskab om solidaritet og venskab mellem folkene, med et "kram" fra Europa til Cuba, som 'kaptajnen' Jakup Jacobsen har formuleret det.

Roerne bruger anledningen til at indsamle penge til boring af drikkevandsbrønde i Somalia. Læs mere på rowforwater.org

Roerne er blevet godt modtaget i Cuba, så varmt og venligt, at Jakup Jacobsen endte med at slå fast, at det var snarere var roerne, som fik "et kram".

De fire roere: Jakup Jacobsen, Jogvan Clementsen, Niclas Olsen og Edmund Berg har tidligere roet lange distancer, blandt andet fra Færøerne til Skotland.

Denne tur over Atlanten blev en ny verdensrekord i roning.

Oprindeligt var det planen at ro videre fra Cuba til USA, men turen over Atlanten tog længere tid en beregnet, så derfor stopper turen i Cuba. Planen om at bringe "et kram" og en Havanna-cigar videre til borgmesteren i Miami er lagt på hylden i denne omgang.

>> LÆS  OGSÅ: De ror for venskab og et kram i Cuba og USA

Roerne bragte også en hilsen med fra 12 medlemmer af Folketinget – herunder udenrigsminister Anders Samuelsen. Det færøske folketingsmedlem Sjudur Skaale, der er en bekendt til Jakup Jacobsen, havde inden afrejsen fra Danmark fået underskrifter fra de 12 politikere fra en række forskellige partier på en appel om venskab og respekt for FN-pagtens pålæg til folkene om at leve sammen i fred og som gode naboer.

Denne hilsen er nu afleveret i Cuba. Og den er blevet vel modtaget.

Den er afleveret til Dansk-Cubansk Forenings partnerorganisation i Cuba; ICAP - Det Cubanske Institut for Venskab mellem Folkene. Og en er afleveveret til parlamentet i Cuba.

I  appellen, som er underskrevet af  Sjudur Skaale og Magni Arge (Færøerne), Uffe Elbæk (Alt), Jan E. Jørgensen og Bertel Haarder (V), Pernille Skipper og Finn Sørensen (Ø), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), Orla Hav (S), Aja Chemnitz Larsen (IA), Alex Ahrendtsen (DF) og Morten Østergaard (RV), hedder det blandt andet: 

"Seks mand har besluttet, at de gerne vil bringe et budskab med over Atlanten. Et budskab om venskab og forståelse mellem folk. 

Med hvert åretag bringer de båden tættere på målet og budskabet tættere på modtagerne. Hele vejen fra Europa til Cuba og USA bærer de håbet om at de må bidrage lidt til drømmen og til virkeliggørelsen af budet fra De Forenede Nationer om at alle folkeslag kan leve sammmen i fred og som gode naboer."

>> LÆS OGSÅ: Hilsen fra Christiansborg med atlanterhavsroerne til Cuba

Og der blev taget mange åretag undervejs.

En glad Jakup Jacobsen beretter fra Havanna, om en god men hård tur, hvor vind og strøm ikke altid var så heldig, som de have håbet. Derfor ramte båden Baracoa og ikke som oprindeligt planlagt Havanna.

Men undervejs fik de fire roere i perioder selskab af en stor hval og af flokke af delfiner. Fugle holdt hvil på Saga, som robåden hedder. En fugl gjorde roerne selskab så længe at de nu nærmest savner den.

Efter 74 dage til søs på frysetørret mad, chokolade- og energibarer og vand fra bådens afsaltningsanlæg var det dejligt at sætte foden på jorden i Baracoa og tænderne i noget andet mad.

Jakup Jacobsen fortæller ganske overvældet om den venlige modtagelse af indbyggere i Baracoa. En familie "nærmest adopterede os", beretter Jakup. Men i det hele taget har cubanernes modtagelse været varm og overstrømmende.

Og opmærksomheden ganske betydelig. Både radio, tv og trykt presse har rapporteret og interviewet "Vikingerne i Havanna", som de nu hedder.

4700 sømil er tilbagelagt i robåden Saga.

Det er en verdensrekord i roning og en overbevisende måde at bringe et budskab om solidaritet, fred og venskab fra Færøerne, over Danmark og Portugal til Cuba.

>> LÆS OGSÅ: En million åretag og 2000 chokoladebarer