Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2394 af /var/www/cubavenner.dk/public_html/includes/menu.inc).

De 5 cubanere – og retssagen mod dem

De 5 cubanere – og retssagen mod dem

Et kort overblik over sagen

De fem cubanere, som tog til USA for at afsløre terrorvirksomhed mod Cuba, ved bl.a. at infiltrere eksilcubanske organisationer i Miami i Florida, som har udført terroraktioner mod Cuba: René Gonzales, Gerardo Hernández, Fernándo Gonzales, Ramón Labonino og Antonio Guerrero. 3500 cubanere er dræbt. Formålet med terroraktionerne var at smadre det cubanske samfund, som om det ikke var nok med den økonomiske blokade, USA har iværksat mod Cuba uden FN-mandat. Den har kostet Cuba enorme summer. Den har holdt landet nede økonomisk, fordi Cuba har valgt en anden samfundsudvikling end USA, og blokaden har varet siden 1961. Det er den ældste blokade i verden. En afstemning sidste år i FN viste, at 188 lande stemte for en resolution om ophævelse af blokaden, mens USA og Israel stemte imod. Tre små øgrupper undlod at stemme. En større og større sejr for Cuba over USA år for år.

Bombningen af et civilt cubansk fly, som styrtede ned ved Barbados, kostede 73 mennesker livet. En række vidneudsagn pegede på Luis Carriles Posada, en venezuelaner født i Cuba, som i 60erne blev trænet af CIA, men han nægtede sig skyldig.

Han stod bag bombeangreb mod hoteller i Havana i 1997, hvor en italiensk turist omkom, hvad han senere indrømmede i et båndet interview med en journalist. Ligeledes blev han senere dømt in absentia i Panama, hvor han i 2000 skulle have stået bag et attentatforsøg på Fidel Castro. Men enten er det lykkedes ham at flygte eller på anden måde sno sig. Posada Carriles, en erklæret og indædt antikommunist, har selv udtalt, at han var en slags agent for CIA, og at det ikke mindst handlede om at skaffe oplysninger om Cuba. En anden form for terrorisme er foregået ved forgiftning af cubanske afgrøder. Ifølge Cuba har de 5 forhindret 170 terroraktioner.

Disse fem cubanske whistleblowere blev arresteret af FBI i september 1998 og har siddet spredt rundt om i højsikkerhedsfængsler i USA nu på 16. år! Retssagen i Miami var domineret af indflydelsen fra det exil-cubanske samfund på retsvæsnet. De 5 fik mellem 15 års fængsel og to gange livstid plus 10 år. Amnesty International og andre menneskerettighedsorganisationer protesterede over dommen. De har kaldt den uretfærdig og politisk, fordi den strider mod FN´s Menneskerettighedskonvention. Og ansøgningen om at få flyttet retssagen udenfor Miami, blev nægtet de 5. De blev ikke stillet for retten i et såkaldt Hapeas Corpus med oplysning om anklagerne mod dem. Det tog den amerikanske regering 3 år at fremstille anklagerne, som førte til domme på livstid mod de tre af de fem. Retssagen startede først i 2001. De fem sad isoleret hver for sig. Isoleret fra alle. Kun med besøg fra FBI. De fik det, der blev kaldt ”Special treatment” Den ene af deres forsvarsadvokater fik smadret sin postkasse og blev truet, men holdt stand. Han måtte have beskyttelse. Andre advokater, som ligeledes blev truet, turde ikke påtage sig hvervet som forsvarere for de fem.

Oplysningerne til den amerikanske befolkning om anklagerne og retssagen foregik via Miami Herold, som afskedigede journalister og ansatte kriminelle elementer i stedet som ”reportere” med ensidige, partiske, konstruerede oplysninger.

Rene Gonzales, den ene, er blevet løsladt sidste år og lever nu i Cuba. Han har taget initiativ til sammen med internationale solidaritetsorganisationer at iværksætte en international kampagne, gående ud på at binde gule silkebånd om træerne som en symbolsk kærlighedserklæring og appel fra det cubanske folk til det amerikanske folk om hjælp til at få frigivet de fire kammerater, som endnu sad fængslet i USA. Siden er Fernando González Llort blevet løsladt i år.De tre øvrige: Gerardo Hernández, Antonio Guerrero og Ramón Labanino har fået livstidsdomme på et konstrueret grundlag. Gerardo Hernándo, som har fået den længste straf på baggrund af en konstrueret anklage, har fået afslag på at få besøg af sin kone. USA´s begrundelse har været: Af sikkerhedsmæssige årsager. Det er sket, at hun er rejst helt til USA, og da hun nåede til fængslet, blevet hun nægtet besøgstilladelse. Han har ikke set, sin kone, sine børn og haft mulighed for at følge deres opvækst gennem 15 år. Disse afslag strider direkte imod FN´s menneskerettighedskonvention. Et internationalt dommertribunal har erklæret, at retssagen mod de 5 er den værste i USA´s historie. Dette tribunal har ligeledes fastslået, at beslutningen om, at de 5 tog til USA for at afsløre terrorvirksomhed mod Cuba, for at redde deres land, foregået som en legal handling.

Hellen Gade


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /var/www/cubavenner.dk/public_html/sites/default/modules/contrib/rules/ui/ui.plugins.inc on line 0